NBA Ocena in napoved (1)

Konferenčni finale je za nami in videli smo nekaj izjemnih tekem in zgodovinskih trenutkov. Vse to je odlična napoved za finale, ki nas še čaka in se ga lahko iskreno veselimo. Pa poglejmo, kako sta se odvijali obe seriji in kaj lahko pričakujemo v finalu.

ZAHOD:

Golden State Warriorsi so dinastija. Mislim, da o tem ni več dvoma. 5 zaporednih final, (zaenkrat) trije naslovi prvaka so zadostni dokazi. Tako konstantno vrhunskost smo videli zelo redko v zgodovini lige NBA. Potem so tu še okoliščine. Že kar nekaj časa igrajo brez DeMarcusa Cousinsa, in v seriji proti Portlandu (in tudi že eno serijo prej) so igrali še brez po mnenju mnogih strokovnjakov trenutno najboljšega igralca na svetu Kevina Duranta. Tudi njihova klop naj bi bila prekratka, za povrh pa so igrali še proti izjemno vročim Blazersom, ki so v izjemni seriji ravnokar izločili favorizirani Denver. A navkljub vsemu temu so Warriorsi ne samo dobili serijo, temveč kar pometli s Portlandom. Res je, da je na treh od štirih tekem Portland vodil z dvomestnim številom točk in bil blizu uspeha, ampak na koncu so branilci naslova pokazali iz kakšnega testa so. Na krilih izjemnega Stepha Curryja (36,5 točk, 8,2 skoka, 7,2 podaj) so obrnili vse te tekme v svojo korist in psihično zlomili Portland. Blazersi, ki so sicer ravno tako igrali brez svojega prvega centra Jusufa Nurkiča, so zelo dobra ekipa, ki ima za sabo odlično sezono. So pa bili precej odvisni od »čudežev« Damiana Lillarda, ki jih je bilo v tej končnici ogromno, v konferenčnem finalu pa jih je enostavno zmanjkalo. Portland lahko s kakšno pametno okrepitvijo še napreduje, so pa realno gledano trenutno še vedno eno stopnico pod vrhom. Warriorsi na drugi strani imajo ob Curryju še enega izven serijskega strelca v Klayu Thompsonu in v Draymondu Greenu enega najbolj vsestranskih košarkarjev na svetu, ki ga ni strah velikih trenutkov.

VZHOD:

Videli smo izjemen boj dveh izjemnih ekip. Milwaukee je na krilih krilih Giannisa dobil prvi dve tekmi doma in v tistem trenutku so Bucksi izgledali nepremagljivo. Nato je trener Toronta Nick Nurse naredil ključno potezo, ko je na Giannisa v obrambi postavil Kawhija Leonarda. Kljub temu, da Kawhija pesti poškodba, ki nam je Raptorsi nočejo izdati, je dokazal, kako izjemen obrambni igralec je. Giannis Antetokounmpo, ki se je celo sezono »sprehajal« do obroča, je kar naenkrat ostal brez svojega najmočnejšega orožja. Tudi, če mu je uspelo priti mimo Leonarda, ga je v raketi pričakal »zid« igralcev Toronta in ostale so mu samo podaje navzven. Nekaj časa je to sicer še delovalo, bolj ko se tekme bližale koncu, bolj se je ta igra Milwaukeeja začela podirati. Razloga za to sta po mojem dva. Prvi je, da so Antetokounmpovi soigralci v ključnih trenutkih zgrešili kar nekaj metov ali pa se za njih niso sploh odločali. Drugi razlog pa je, da tudi Giannisove podaje (verjetno tudi zaradi utrujenosti), niso bile več tako natančne. Vse to bi se verjetno proti kakšni drugi še dalo premostiti, saj je Milwaukee še vedno igral izjemno obrambo, toda Toronto je imel asa v rokavu tudi v napadu. Kawhi Leonard je navkljub poškodbi in velikemu bremenu, ki ga vedno nosi v obrambi dokazal, da trenutno igra, kot da je on najboljši igralec na planetu. Njegova statistika (29,8 točk, 9,5 skokov in 4,3 podaje) je impresivna sama po sebi, če pa jo dam v kontekst, da je to počel ob tem, ko je v obrambi uničeval igro nasprotne ekipe, pa je naravnost osupljiva. Giannisu pa ostane spoznanje, da so v njegovi igri še rezerve, ki jih mora izkoristiti, če želi biti najboljši.

NAPOVED:

Golden State - Toronto 4-2

Ne bom se osredotočal na to, ali bo Kevin Durant v finalu igral ali ne. Mislim, da bo Golden State finale dobil v obeh primerih. Glavna razloga za to sta dva. Najpomembnejši v mojih očeh je poškodba Kawhija Leonarda. Ob vsem tem, kaj vse je moral fizično že prestati v tej končnici, je sedaj tu še Golden State. Raptorsi bodo morali igrati povsem drugačno obrambo kot proti Bucksom in loviti Curryja in Thomspona po igrišču, je izjemen izziv. In ne verjamem (čeprav resno upam, da se motim), da lahko Leonard to zdrži. Drugi razlog pa so izkušnje Warriorsov. Ekipa je navajena zmagovati in se ne ustraši velikih trenutkov. Tudi če Duranta ne bo, so tu še vedno Curry, Thompson, Green in Iguodala, ki bodo znali zadržati mirno kri in pomagati ostalim članom ekipe. Toronto teh izkušenj razen v Kawhiju nima. Imajo pa Raptorsi verjetno najboljšo obrambo od vseh ekip, s katerimi je Golden State do sedaj igral v finalu. To in pa dejstvo, da imajo zelo visoko in dobro uigrano ekipo daje Torontu nekaj upanja. Mislim, da se nam obeta odličen finale, ki se ga lahko zelo veselimo.

Vabljeni h konstruktivni debati in izmenjavi mnenj!

Komentarji

  1. Ponuda zajma po 2% stope je vrlo zanimljiva u kojoj sam našao Pedro zajam ponuditi originalan i brz postupak zajma ikad, jer otkad sam podnio zahtjev za zajam Pedro i njegovu zajamnu tvrtku u New Yorku, uspio sam upravljati svojim poslom i podmiriti se Ostale financijske potrebe, Pedro i njegova zajamna tvrtka nude mi zajam po stopi od 2% od 2 milijuna eura za moj posao pokretanja i tako sam ponosan što objavim da je Pedro zajam ponuda najbolje mjesto za stjecanje bilo koje vrste za bilo koju vrstu Zajmovi.

    Kontaktirajte Pedro Mail: pedroloanss@gmail.com

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

NBA Ocena in napoved

NBA - tedenski pregled (16)

NBA - tedenski pregled (14)