NBA Ocena in napoved

Zdaj gre zares. V boju za naslov so ostale 4 najboljše ekipe in čas je, da pogledamo, kako je končnica potekala do sedaj in kako kaže preostalim ekipam v boju za naslov. Mislim, da se nam obeta izjemno zanimiv zaključek sezone, najprej pa torej poglejmo, kako so se Golden State, Portland, Milwaukee in Toronto prebili do konferenčnega finala.

Prvi krog končnice je minil dokaj mirno in brez presenečenj. Edina res napeta serija je bila tista med Denverjem in San Antonijem, kar pa glede na vse izkušnje, ki jih ima franšiza Spursov, ni nobeno presenečenje, kot tudi ni bilo presenečenje, da je bil Denver na koncu vseeno premočan. Golden State se je moral kar pošteno potruditi za uspeh v šestih tekmah proti LA Clippersom. Clippersi so delovali kot prava ekipa in branilci naslova so imeli nemalo težav. Preostali dve seriji na zahodu sta minili zelo hitro, saj sta se obe končali s 4 proti 1. Če je bilo to v dvoboju Houstona in Utaha pričakovati kljub kvaliteti Jazzerjev, pa je predstava Oklahome proti Portlandu vsaj zame največje razočaranje sezone v ligi NBA. Če se lahko ekipa iz Oklahome s čim tolaži, je to dejstvo, da je Portland v nadaljevanju dokazal, da gre za izvrstno moštvo, ampak vsaj po mojem mnenju je bila predstava Oklahome res porazna. Največji krivec za to pa je absolutno Russell Westbrook, ki je dokazal, da ekipa z njim kot prvo opcijo v napadu, ne more osvojiti naslova.
Milwaukee, Toronto in Boston so se sprehodili skozi svoje obračune v prvem krogu. Brooklyn je proti Philadelphiji pokazal veliko mero borbenosti, za kaj več pa jim je zmanjkalo kakovosti. To pa je tudi vse, kar je bilo omembe vredno v prvem krogu končnice na vzhodu.

Konferenčni polfinale je povsem druga zgodba in to v obeh konferencah. Na zahodu smo najprej dobili odgovor, da Houston s sistemom kot ga ima, enostavno ne more premagati Golden State Warriorsov. Če so imeli lani številne izgovore, kot je bila denimo poškodba Chrisa Paula in dejstvo, da so imeli na odločilni tekmi najslabši strelski večer v zgodovini lige NBA, kar se tiče meta za 3 (kar je bila po mojem mnenju še vedno zgolj njihova krivda), pa se bodo letos težko izgovarjali na karkoli. Ne samo, da so bili njihovi igralci vsi zdravi, tokrat so imeli težave s poškodbami Warriorsi, ki so sredi pete tekme ostali brez svojega (in po mnenju mnogih tudi nasploh) najboljšega igralca Kevina Duranta. In navkljub temu ne samo da Rocketsi niso uspeli zmagati, temveč jim niti ni uspelo izsiliti odločilne sedme tekme, tako da so sezono zaključili s porazom na domačih tleh, James Harden pa je znova dokazal, da čeprav njegova statistika zgleda odlično, ga v ključnih trenutkih pomembnih tekem ni nikjer. Potem je tu še serija med Denverjem in Portlandom. Na presenečenje mnogih je zmagovalec te serije Portland, največji razlog za to pa je po mojem mnenju neizkušenost Nuggetsov. Ta je bila najbolj očitna na odločilni sedmi tekmi, ko so v zadnjih šestih minutah enostavno nehali igrati svoj stil košarke. Dali so žogo v roke Nikole Jokiča in upali, da se bo nekaj zgodilo. Jih pa lahko tolaži dejstvo, da so bili najmlajša ekipa v končnici in mislim, da imajo z zares fenomenalnim Nikolo Jokičem na čelu zelo svetlo prihodnost.
Če sem prej kritiziral Russlla Westbrooka in želim biti dosleden, lahko enako rečem tudi za Kyrieja Irvinga. Kljub svojim nespornim kvalitetam na igrišču ni bil pravi vodja, s svojimi izjavami na novinarskih konferencah, da bi moral kljub obupnemu odstotku meta metati še več, pa se je še dodatno odtujil od ekipe. Vse to je pomenilo, da Boston ni imel niti najmanjših možnosti za uspeh proti res izvrstnim Milwaukee Bucksom, ki so serijo dobili s 4 proti 1. Drugi konferenčni polfinale pa je bil izjemen. Čvrsta košarka, s številnimi odličnimi predstavami se je končala na res pravi način. Z zgodovinskim metom (tudi s kančkom sreče) Kawhija Leonarda, ki je postal šele drugi igralec v zgodovini, ki je na odločilni tekmi v končnici zadel met z zvokom sirene. Samo za informacijo, edini ki mu je to uspelo do sedaj, je bil Michael Jordan. Kawhi je že celo končnico izjemen, v tej seriji pa je dokazal, da je trenutno morda celo najboljši igralec na svetu. Ob tem da igra vrhunsko obrambo, je proti Sixersom v povprečju dosegal kar 34,7 točk, 9,9 skokov in 4 podaje in to ob izjemnem 54% metu iz igre.


NAPOVED:

Golden State - Portland 4-2

Kljub temu, da prvaki serijo začenjajo brez Kevina Duranta (lahko, da jo bodo tako tudi končali) mislim, da jih bo Portland zelo težko premagal. Zaradi dejstva, da dvojec Lillard-McCollum igra izvrstno in da seriji dajejo nekaj dodatnega žara izjave Kevina Duranta pred sezono (v podcastu CJ-ja McColluma je dejal, da Portland ne more osvojiti naslova) bo serija sicer zelo zanimiva, ampak na žalost mislim, da je to vse. Ob dejstvu, da pri Blazersih ni Jusufa Nurkiča zaradi poškodbe, mislim da Portland enostavno nima dovolj širine, da bi se lahko kosal z branilci naslova. Upam pa, da se morda motim, saj bi v nasprotnem primeru videli res nekaj posebnega.


Milwaukee – Toronto 4-2

To bi morala biti res izjemna serija dveh vrhunskih ekip. Milwaukee ima najbolj dominantnega igralca v ligi, Toronto pa gledano v celoti verjetno trenutno najboljšega. Dvoboj Giannisa Antetokounmpa in Kawhija Leonarda bo nekaj posebnega, obstajata pa dve stvari, ki nagibata tehtnico v smer Bucksov. Prva je trener, saj je Mike Budenholzer (že z delom v Atlanti in še posebej letos) dokazal, da je eden najboljših trenerjev na svetu. Druga stvar pa je klop. Milwaukee ima klop, ki ima celo svojo identiteto (sami sebe imenujejo Bench Mob) in je popolni delček v mozaiku njihove igre. Medtem ko je Toronto ravno na odločilni tekmi s Philadelphijo dokazal, da nima dovolj širine. Rešila jih je individualna kvaliteta Kawhija Leonarda, ki pa proti ekipi, kot je Milwaukee, enostavno ne bo dovolj.


Ljubitelji NBA košarke pa ne pozabite še na eno stvar. Ponoči je na sporedu še NBA draft loterija, kjer se odloča o tem, kdo bo imel na naboru 20. junija prvi izbor. Nekaj možnosti imajo tudi Dallas Mavericksi Luke Dončič, zato držimo pesti.


Vabljeni h konstruktivni debati in izmenjavi mnenj!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

NBA - tedenski pregled (16)

NBA - tedenski pregled (14)