NBA - tedenski pregled (6)


Še zadnjič v mesecu novembru, lep pozdrav. Sezona je v polnem zagonu, moštva pa imajo vse več težav s poškodbami in raznimi razprtijami, ki močno vplivajo na razmerja moči. Nekateri favoriti vse bolj tonejo. Imamo pa zato nekatere ekipe, ki so v dosedanjem poteku sezone zelo prijetno presenetile.

ZAHOD: Največ pozornosti si zaslužijo LA Clippersi. Moštvo, ki je v zadnjih dveh sezonah povsem zamenjalo garnituro igralcev, letos blesti. S tremi zmagami in le enim porazom v preteklem tednu, so se prebili na prvo mesto zahodne konference. Doc Rivers, ki je bil v zadnjih letih deležen kar nekaj kritik, letos opravlja vrhunsko delo. Največje breme med igralci nosi Tobias Harris (24,7 točk in 8,7 skokov v povprečju ta teden), ampak ekipa res igra moštveno košarko. Ta teden je recimo blestel še Montrezl Harrell (20 točk in 10 skokov v povprečju). V zmagovalni ritem so se, čeprav so še vedno brez Stepha Curryja, vrnili Warriorsi (3 zmage, 1 poraz). Dvojec Durant-Thompson, ki je skupno dosegal 67,5 točk na tekmo, je vendarle uspel dokazati, da lahko Golden State zmaguje tudi z njima v glavni vlogi. Skupaj so stopili tudi igralci Denverja, ki je po slabšem nizu tekem, z raznovrstno ekipno igro dobil tri od štirih tekem. Enak rezultat je uspel tudi Minnesoti, ki jo vodita Karl Anthony Towns in prerojeni Derrick Rose. Predvsem Towns je zaživel po odhodu Jimmyja Butlerja, s katerim nikakor ni našel skupnega jezika. V pozitivnem ritmu vztrajajo tudi LA Lakersi, kar se od ekipe, ki ima v svojih vrstah najboljšega igralca na svetu tudi pričakuje. Še naprej zelo solidno igra Dallas, ki je ta teden dobil dve od treh tekem. Pa poglejmo še ekipe, ki so ta teden razočarale. Portland in Houston (1 zmago, 3 poraze) ter New Orleans (1 zmaga, 4 poraze) imajo kar precejšnje skrbi. Blazersi so imeli sicer res zelo težek razpored (izgubili so z Clippersi, Warriorsi in Bucksi), a v oči bode predvsem razlika s katero so te tekme izgubljali (25 točk v povprečju). Rocketsi se brez prvega organizatorja igre Chrisa Paula enostavno ne znajdejo. In to kljub temu, da James Harden igra, kot bi bil iz drugega planeta. Ta teden je namreč dosegal 42,5 točk v povprečju. S tem se je prebil tudi na vrh lestvice strelcev.

Igralec tedna na zahodu: Kevin Durant (38 točk, 10,2 skokov, 6,5 podaj in 2,5 blokadi v povprečju)

VZHOD: Lahko bi rekli, da je na vrhu vse po starem. Toronto je ponovno blestel. Dobil je vse 4 tekme in res se zdi, da jim bo težko kdo vzel prvo mesto na vzhodu. Končnica bo povsem druga stvar ampak do tja je še zelo daleč. Najbližje je še vedno Milwaukee. Tudi oni imajo v svojih vrstah »vesoljca«. Giannis Antetokounmp je igralec, ki lahko počne stvari kakršnih drugi igralci enostavno ne zmorejo. Prebuja se tudi Philadelphia (3 zmage, 1 poraz). Ben Simmons vodi njihovo igro, J.J. Reddick skrbi za trojke. Jimmy Butler se je odlično vklopil v sistem in že odloča tekme, konstantno odličen pa je Joel Embiid. Tudi peripetije okrog Markella Feultza, se bodo očitno kmalu končale. Vse glasnejše so namreč govorice, da se hočejo nekdanjega prvega izbora na naboru Sixersi čim prej znebiti. Odlično so teden odigrali Detroit Pistonsi (3 zmage, 1 poraz). Pod vodstvom trenerja leta 2018, Dwayna Caseya se njihova forma dviguje. Čeprav v ekipi nimajo izjemnih ostrostrelcev, vseeno ogromno mečejo za 3 točke. In čeprav njihov odstotek zadetih trojk ni blesteč to ni velika težava, saj imajo pod košem zverinski dvojček Griffin-Drummond. Ta je imel minuli teden skupno povprečje kar 44 točk in 26 skokov. Na mestih ki vodijo v končnico sta še Charlotte in Boston, ki pa igrata po načelu toplo-hladno. Miami je v vse večjih težavah, saj nikakor ne pride v ritem zmag. Tudi Goran Dragič nikakor ne najde poti nazaj po poškodbi kolena. Ker to ne počnem pogosto, je potrebno pohvaliti še New York Knickse (3 zmage, 1 poraz), ki so zadnjih nekaj tekem odigrali zelo dobro. Nikakor pa z zadnjimi tekmami ne morejo biti zadovoljni pri Orlandu. Če jim je še prejšnji teden kazalo odlično, so ta teden razočarali. Izgubili so 3 tekme, dobili pa le eno in še na tej so v zadnji četrtini skoraj zapravili 15 točk naskoka.

Igralec tedna na vzhodu: Giannis Antetokounmpo (30,2 točki, 13,8 skokov, 7 podaj v povprečju, ob 60% metu iz igre)
 

SLOVENSKI KOTIČEK: Kot je na žalost že postala navada, se lahko osredotočimo le na Luko Dončiča, saj Goran Dragič ni odigral nobene tekme. Vse bolj pa navdušuje slovenski »Wonderboy«. Kot kakšen veteran, ga prav nič ne vrže iz tira. Končno se mu je izpolnila tudi želja, da je zaigral na mestu organizatorja igre. To se je zgodilo proti Bostonu, ko je zaradi poškodbe manjkal Dennis Smith Jr. In tudi to nalogo je Luka opravil z odliko. Le tako naprej.

Luka Dončič: 17 točk, 6,3 skokov in 5 podaj v povprečju ta teden, ob 50% metu za 3

Vabljeni h konstruktivni debati in izmenjavi mnenj!

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

NBA Ocena in napoved

NBA - tedenski pregled (16)

NBA - tedenski pregled (14)