NBA - tedenski pregled (5) (20.11.2018)


Lep pozdrav ljubitelji NBA košarke. Tokrat sicer v malo drugačni obliki, ampak vseeno smo spet skupaj. In kako se lahko spremenijo stvari v samo sedmih dneh. 
Obe moštvi, ki sta bili na vrhu svojih konferenc prejšnji teden, imata za sabo slab niz tekem. Golden State je celo izgubil prvo mesto na zahodu. Smo pa bili ponovno tudi priča nekaterim izjemnim individualnim dosežkom.

ZAHOD: NBA svet se je obrnil na glavo. Golden State namreč prvič po prihodu Kevina Duranta kaže znake ekipe, ki je načeta. Poškodba Stepha Curry, ki se celi počasneje od pričakovanj in spor na relaciji Durant-Green sta dodobra načela kemijo pri prvakih. Nekateri mediji poročajo celo, da Durant  po koncu sezone sigurno odhaja. Kakorkoli že, Warriorsi so ta teden zmagali le enkrat in kar trikrat izgubili. Na prvem mestu so tako tri ekipe, ki jih tam nismo pričakovali. Portland, Memphis in LA Clippersi imajo namreč 11 zmag in 5 porazov. Blazersi so sicer ta teden zmagali le enkrat, ampak so bili že prej pri vrhu. Presenečajo pa še naprej LA Clippersi (4 zmage brez poraza ta teden), ki igrajo res kolektivno košarko. Prvi strelec in skakalec ekipe je Tobias Harris. Doc Rivers se je pred sezono posvetil zgolj trenerskemu delu in rezultati so na dlani. Memphis (4 zmage in 1 poraz) po vrnitvi Conleya, ki je bil lani poškodovan, igra zelo borbeno. Dvojec Conley-Gasol je v povprečju na zadnjih petih tekmah dosegal 44,4 točke, 13,6 skokov in 8,4 podaj. Oklahoma je igrala odlično kljub poškodbi Westbrooka. Blestel je Paul George. Ponoči pa se je Westbrook vrnil in Oklahoma je po treh zaporednih zmagah izgubila. Ekipa tedna na zahodu so New Orleans Pelicansi. Nezaustavljiv je Anthony Davis, ostali pa okoli njega izgledajo vse bolje. Klub dokaj neugodnemu sporedu, so zbrali 4 zmage in le 1 poraz. Posebna zgodba je Houston, ki je dobil vse tri tekme. Ponovno se je kot obrambni specialist vrnil trener Jeff Bzdelik, ki se je pred sezono upokojil. Takoj je začel z delom in Rocketsi so se odpovedali Carmelu Anthonyju. O njem namreč Bzdelik nima najboljšega mnenja še iz dni, ko sta sodelovala pri Denverju. Lebron James še naprej počne izjemne stvari in s tem spreminja miselnost pri soigralcih, ki postajajo vse bolj samozavestni. »Kralj« je v povprečju na treh tekmah dosegal kar 39 točk. Pohvale si zaslužijo še pri Dallasu (3 zmage in 1 poraz). Največji razočaranji pa sta Denver (1 zmaga in 3 porazi), ki vse bolj pada na lestvici, in San Antonio. Spursi so dobili le eno od petih tekem in so trenutno izven končnice. Katastrofalen teden je imel predvsem Lamarcus Aldridge, ki je ob le 35 % metu, dosegal zgolj 12,2 točke. Kot kaže bo letos padel pregovor, da so le 3 stvari v življenju neizogibne: Smrt, davki in dejstvo, da bodo Spursi dobili 50 tekem v sezoni.

Igralec tedna na zahodu: Anthony Davis (33,2 točk, 13 skokov, 5 podaj in 2 blokadi)

VZHOD: Tudi na vzhodu je forma ekipa nekoliko popustila. Šele v nedeljo so, proti slabim Chicago Bullsom, prekinili niz treh porazov. Pred tem so v sezoni izgubili le enkrat. Nekaj težav, predvsem z metom, ima v zadnjem času Kawhi Leonard. Naziv moštva tedna gre ta teden Philadelphiji (4 zmage in 1 poraz). Izjemni Joel Embiid, ki je proti Orlandu dosegel tudi trojni dvojček, solidni Ben Simmons in nova okrepitev Jimmy Butler, so glavni razlogi za dvig forme Sixersov. Zelo dobro se drži Orlando (3 zmage, 1 poraz), pri katerem je blestel Nikola Vučevič. Pohvale gredo tudi na račun Indiane, ki je kljub težavam s poškodbo Victorja Oladipa dobila vse tri tekme. Največ zaslug za to ima dvojec Bogdanovič-Sabonis. Giannis Antetokounmpo še naprej dobro krmari ladjo Milwaukee Bucksov (2 zmagi, 1 poraz), Detroit je dobil obe tekmi ta teden, še naprej pa se mučijo Boston Celticsi (2 zmagi, 2 poraza). Kljub boljši igri Kyrija Irvinga, se ostali še iščejo. Gordon Hayward, Jaylen Brown, Jason Tatum in Al Horford še niso na potrebnem nivoju in Brad Stevens bo moral čimprej poiskati odgovore. Miamiju se precej pozna odsotnost Gorana Dragiča, na realna tla pa so padli tudi Brooklyn Netsi. Oboji so dobili le eno od štirih tekem. Kljub skromnemu izkupičku Charlotte Hornetsov (1 zmaga, 2 poraza) moramo omeniti prvega strelca lige, Kembo Walkerja. Povprečno je dosegal 36,7 točk na tekmo, Philadelphiji pa je natresel 60 točk.

Igralec tedna na vzhodu: Joel Embiid (28,6 točk, 13,2 skokov, 3,8 podaj)

SLOVENSKI KOTIČEK: Na žalost je Goran Dragič zadnjih nekaj tednov več časa preživel ob parketu, kot da bi pomagal svojim soigralcem. Tako lahko spet le pohvalimo Luko Dončiča, ki je imel sicer ta teden nekoliko slabši odstotek meta, je bil pa njegov Dallas vseeno zelo uspešen. Očitno se Luka uči tudi zmagovati v ligi NBA, kar se vse bolj odraža tudi v komplimentih, ki dežujejo iz vseh strani. Soigralci, novinarji in tudi nasprotniki na igrišču se vse bolj zavedajo, kakšen talent je dejansko Luka Dončič.
Luka Dončič: 15,7 točk, 7,7 skokov in 3 podaje v povprečju ta teden

Komentarji

  1. kup odličnih in skoncentriranih informacij na enem mestu.
    bravo. kar tako naprej!

    OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

NBA Ocena in napoved

NBA - tedenski pregled (16)

NBA - tedenski pregled (14)